12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü

Sevgili Öğrencilerimiz,

Dünyada 20 milyondan fazla hemşire bulunmaktadır. Bu sayı birçok ülkenin nüfusundan fazladır. Ancak hemşireliğin gücü ve değeri sayısal çokluğundan değil, kollarına aldığı yeni doğan bir bebeğin ilk ağlama sesinden, acı çeken hastasının tuttuğu elinden, ameliyattan sonra ayağa kaldırdığı hastasının ilk adımlarından, umutsuzluk, yalnızlık ve keder yüklü anların paylaşımından, özenle koruduğu çıplak bedenin mahremiyetine saygısından ve ölmekte olan hastasının son nefesinden kaynaklanır. Uluslararası Hemşireler Birliği, 2020 yılı temasını “Hemşireler Dünya Sağlığında Öncü Bir Ses” olarak belirlemiştir; çünkü hemşireler doğumdan ölüme kadar yaşamın her döneminde bakıma muhtaç, acı çeken, savunmasız ve örselenebilir birey ve grupların yanındadır. COVID-19 salgını hemşirelerin çoğu zaman kendi evlatlarına dokunamadan, sarılamadan, kendi can güvenliklerinin risk altında olduğunu bilerek hastalarının yanında olduğunu ve vazgeçilemez değerini göstermiştir. Sizler, hemşireliğin gücü ve değerine katkı verecek geleceğimizsiniz. 12 Mayıs Dünya Hemşireler gününüz kutlu olsun.

Prof. Dr. Leyla Dinç

Dekan