Yüksek gerçeklik simülasyon uygulaması
Sanal gerçeklik uygulamaları
Fakülte sanal tur
Doç. Dr. Betül TOSUN

Öğretim Üyesi (Hemşirelik Esasları)

E.posta: betul.tosun@hacettepe.edu.tr

Tel: 0312 305 15 80 / 114

Doç. Dr. Betül Tosun, lisans eğitimini 1998-2002 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Hemşirelik Yüksekokulu'nda tamamladı. Ardından, 2002-2003 yılları arasında bir yıl boyunca GATA Genel Cerrahi Yoğun Bakım Kliniği'nde, daha sonra, bir buçuk yıl GATA Haydarpaşa Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Yoğun Bakım Kliniği'nde çalıştı. Manisa Asker Hastanesi'nde üç yıl boyunca hemşire olarak görev yaptığı süre içerisinde Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü'nde yüksek lisans eğitimine başladı ve 2008 yılında tamamladı. Ankara Etimesgut Hava Hastanesi’nde 2007-2010 yılları arasında klinik hemşiresi ve eğitim hemşiresi olarak çalıştı. 2010-2014 yılları arasında GATA Hemşirelik Yüksekokulu'nda Hemşirelik Esasları Anabilim Dalı'nda doktorasını tamamladı. Doktora sonrası kendi imkanlarıyla üç ay Macaristan’da Debrecen Üniversitesinde doktora tezi ile ilgili klinik gözlem ve çalışmalarda bulundu. 2016-2018 yılları arasında Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kalite Koordinatörü olarak görev yaptı. 2018-2024 yılları arasında Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü'nde Dr. Öğretim Üyesi ve Doçent  doçent kadrosunda öğretim üyesi olarak çalıştı. Doçentliğini 2020 yılında alan Tosun 2024 yılında Hacettepe Üniversitesi, Hemşirelik Fakültesi Hemşirelik Esasları Anabilim Dalı'nda doçent olarak göreve başladı.

Öğretim üyeliği döneminde 2018-2024 yılları arasında 15 lisansüstü öğrencisinin danışmanlığını yaptı ve tezlerini başarıyla yönetti. Yürüttüğü akademik çalışmalar ile 2022 ve 2023 yılında bağlı bulunduğu üniversitenin akademik başarı ödüllerinde üçüncülük ve ikincilik ödülüne layık görüldü. Ayrıca, üç yıllık bir Avrupa Birliği (Erasmus+) projesinin yürütücüğünü yaptı. Aynı zamanda yenilikçi bir bilim insanı olarak buluşları ile de hemşireliğe katkıda bulundu. Bu kapsamda geliştirdiği ‘Konuşan Dijital İnsülin Kalemi’ ile 5. İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı (ISIF'20)’de Türkpatent Gümüş Madalya ödülünü aldı. Akademik hayatına ulusal ve uluslararası alanda birçok akademisyenle multidisipliner olarak çalışarak devam eden Tosun, birçok ulusal ve uluslararası projede araştırmacı olarak görev almaktadır ve İngilizce bilmektedir. Çalışma alanları arasında hemşirelikte klinik uygulamalar, kanıta dayalı hemşirelik uygulamaları, hemşirelik eğitimi ve kültürlerarası hemşirelik bulunmaktadır.

Akademik özgeçmiş için tıklayınız.

Bazı yayınları:

  • Tosun, B. (2024). Cultural competence in nursing education: examining the nexus of cultural sensitivity and effectiveness among nursing students. Evidence-Based Nursing, 27(2), 74-74.
  • Tosun, B., Güngör, S., Ağkale, E., & Andı, S. (2024). Evaluation of the effect of proximal massage and palm fisting in reducing the risk of peripheral venous catheter-related phlebitis: randomized control study. European Journal of Cardiovascular Nursing, zvae024.
  • Dirgar, E., Gider, N. Y., & Tosun, B. (2024). Determination of Incidence and Risk Factors of Medical Device-Related Pressure Injury in the ICU: A Descriptive Study. Advances in Skin & Wound Care, 37(3), 1-6.
  • Tosun, B., Dirgar, E., Pehlivan, K., Atay, E., Yava, A., & Leyva‐Moral, J. M. (2023). Examination of individualised care behaviours and ethnocentrism of nurses caring for refugees: A descriptive and exploratory study. Journal of Clinical Nursing, 32(15-16), 5084-5092.
  • Yava, A., Tosun, B., Papp, K., Tóthová, V., Şahin, E., Yılmaz, E. B., ... & Leyva-Moral, J. M. (2023). Developing the better and effective nursing education for improving transcultural nursing skills cultural competence and cultural sensitivity assessment tool (BENEFITS-CCCSAT). BMC nursing, 22(1), 331.